Mini rups sonderingen • Inpandig sonderen • Advies

Sonderingen

Door middel van een sondering krijgt u inzicht in de bodemopbouw. Vanuit deze informatie kan bepaald worden wat de draagkracht van de grond is. Als u ergens wilt gaan bouwen is het dus belangrijk om te weten op welke grondsoorten u gaat bouwen en wat de draagkracht hiervan is.

Hoe werkt een sondering?

Bij een sondering wordt een conus (kegelvormige punt) hydraulisch de grond ingedrukt. Tijdens het indrukken van de conus in de grond wordt de puntweerstand die de conus ondervindt gemeten. Daarnaast meet de conus ook de plaatselijke wrijving en de helling. De wrijving wordt gemeten door een wrijvingslichaam welke boven de punt van de conus is gemonteerd. De puntweerstand en de wrijving vormen het wrijvingsgetal, welke vertaald wordt in een sondeergrafiek. Het wrijvingsgetal geeft een nog beter inzicht in de grondsoort in de verschillende bodemlagen onder de grondwaterstand. Naast deze resultaten kan ook de waterover- of wateronderspanning gemeten worden. Hiervoor moet er op de conus een sensor worden geplaatst.

 

Hooyberg-1
sonderen

Sonderingsrapport

Alle resultaten van de metingen worden geanalyseerd en u ontvangt een sonderingsrapport waarin alle bevingen staan. Met deze informatie kunt u veilig gaan bouwen. De sonderingen worden uitgevoerd conform NEN-EN-ISO 22476-1:2012,IDT.

Afhankelijk van het sonderingsrapport kan er gekozen worden voor een bepaalde fundering. De funderingen verschillen namelijk sterk in de wijze en de vorm ervan. De keuze voor een fundering is sterk afhankelijk van de samenstelling en de draagkracht van de grond en van de omvang en het gewicht van de toekomstige bebouwing op de fundering.

Hoeveel sonderingen zijn er nodig?

Om een goed beeld van de (bouw)grond te krijgen is het verstandig om 2 sonderingen op verschillende plaatsen uit te laten voeren. Hierdoor komt u niet voor verrassingen te staan. Voor grote gebouwen adviseert het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor de Bouwnijverheid) één sondering per 300m².

Veelal wordt er bij een sondering aan een grote sondeerwagen gedacht. Maar bij Hooyberg Sonderingen is dit niet het geval. Door onze minirups sondeermachine kunnen wij op elke locatie een sondering uitvoeren. Dus ook op de locaties waar de grote sondeerwagen niet kan komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inpandig sonderen of een achtertuin.

Kosten van een sonderingsonderzoek

Veelal wordt een sondering uitgevoerd om te onderzoeken wat voor fundering er geplaatst moet worden. Wanneer er geen sonderingsonderzoek wordt uitgevoerd, is er een kans dat de gekozen fundering niet de juiste is waardoor er veel schade ontstaat en dus ook herstelkosten. Om niet voor kostenverrassingen te komen staan, is het verstandig om een sondering uit te laten voeren.

Op voorhand kunnen wij niet zeggen hoeveel een sondering gaat kosten, dit hangt namelijk sterk af van de situatie. Wilt u weten wat een sonderingsonderzoek voor uw situatie gaat kosten? Neem dan contact met ons op!

inpandig-sonderen

Contact

Voor het maken van een afspraak of het aanvragen van een vrijblijvende offerte kunt u contact opnemen via:

Hooyberg Sonderingen

Stationsbuurt 2
1654 EH Benningbroek

Tel: 06-20837996
Mail: info@hooybergsonderingen.nl

Kvk: 72438312

advies
© 2024 Hooyberg Sonderingen - Privacy Policy & Cookienotice - Sitemap